Nattkikare

Här finner ni information från om nattkikare och hur dessa är uppbyggda och fungerar.

description here
Binokulär
description here
Goggles
description here
Monokular

Nattkikare
Nattkikare och mörkerkikare fungerar så att det befintliga ljuset i omgivningen, från stjärnor, måne och annat ströljus samlas upp av frontlinserna och sedan förstärks många gånger så man kan se nästan lika bra i mörker som mitt på dagen. Allt sker via en elektrisk-kemisk process i det som kallas för ljusförstärkarrören där antalet elektroner mångfaldigas och skapar en ljus klar bild med en lätt grön ton. En nattkikare skall aldrig aktiveras på dagen eller där starkt ljus förekommer då dom är mycket ljuskänsliga, detta kan på sikt skada och förkorta livslängden på ljusförstärkarrören. Alla enheter som vi säljer kommer med en inbyggd skyddsmekanism som inaktiverar nattfunktionen vid kraftigt ljus.

Maximalt Synbart Avstånd
I tabellen till vänster visas det ungefärliga maximala synbara avståndet för nattkikare i olika generationer. Den första kolumnen visar synbart avstånd vid fullmåne, den andra vid halvmåne, den tredje då endast stjärnljus finns som ljuskälla, den fjärde kolumnen en molnig natt. Första raden visar det synbara avståndet till ett rådjur, den andra till en människa och den tredje till en båt.

IR-belysning
Många nattkikare kommer också med en inbyggd infraröd lampa som kan aktiveras vid behov och för observationer i totalmörker (i grottor eller under jord) utan denna funktion skulle inte en nattkikare fungera i ett kolsvart rum, då någon form av extern ljuskälla måste finnas för att ljuset skall kunna förstärkas. IR-ljuset är osynligt för ögat då våglängden på 700 till 900nm befinner sig utanför det synliga spektrat, så IR-lampan ”lyser” inte i vanlig mening.

Generation
Nattkikare har utvecklats under många år och idag finns det fyra olika generationer av dessa. En nattkikare av högre generation kommer i de allra flesta fall att leverera en skarpare och renare bild, längre synbart avstånd, än en nattkikare av lägre generation, oavsett vad tillverkaren skrivit i specifikationerna för just den enheten.

Generation 1/1+
Generation 1 är den mest sålda nattkikaren till allmänheten då den ger ett mycket bra pris/prestanda förhållande, det är också den enklaste konstruktionen av dom fyra och dessa enheter har en ljusförstärkning på ca 10.000-20.000 ggr. Generation 1+ är en vidareutveckling av Generation 1 och förstärker ljuset ytterligare, 20.000-35.000 ggr. Generation 1 nattkikare är perfekta att ha med på båten, i bilen eller på campingturen och fungerar även utmärkt vid övervakning, mm.

Generation 2/2+
Generation 2 är idag standard för mer professionella applikationer med högre krav på skärpa och ljusstark bild och används i huvudsak av säkerhetsföretag, polis, övervakning, etc. Här används en nyare och mer avancerad teknik än i ljusförstärkare av Generation 1. Det befintliga ljuset förstärks upp emot 20.000-50.000 ggr. I Generation 2+ (en vidareutveckling av Generation 2) är ljusförstärkningen upp emot 50.000 ggr. Nattkikare av Generation 2 rekommenderas för dagligt bruk, tex. vid bevakningsuppdrag.

Generation 3
Genom att addera galliumarsenid till fotokatoden får man en bild som är skarpare och mera kontrastrik än tidigare. Mycket arbete har också lagts ner på att öka livslängden hos ljusförstärkarrören, denna uppgår nu till drygt 10.000 timmar, där den för tidigare Generationer kan mätas i några tusen timmar. Generation 3 nattkikare ger en mycket bra bild även då förekomsten av externa ljuskällor är starkt begränsade, maximala synbara avståndet är väsentligen förbättrat.

Generation 4
Den senaste och mest avancerade konstruktionen nattkikare av idag. Säljs nästan uteslutande till militär personal, där pålitlighet och prestanda prioriteras högst och priset blir en andrahandsfråga. Dessa enheter kan kosta upp till och över 75.000-100.000:- /st (i de fall där de går att få tag i för vanliga människor). Nattkikare av Generation 4 ger en extremt bra ljusförstärkning, man har också lyckats begränsa dom ljusa reflektioner som ibland uppkommer i tidigare generationer för att få en ännu mer verklighetstrogen bild.

Generation vs. Avstånd
Diagramet visar förbättringen i visuellt avstånd mellan de olika generationerna av nattkikare med ett ATN PVS-7 system, en molnig natt, där målobjektet är av en bils storlek.

Nattkikare Binokular
Modeller som fungerar som vanliga kikare och har dubbla ljusförstärkarrör. ATN är ledande inom nattkikare och nattoptik. Några särskilt rekommenderade enheter är Night Scout, Night Jaguar och Night Cougar, vilka alla har en mycket gedigen konstruktion och känsla. ATN har också marknadens kraftigaste IR-belysning vilket ger ett maximalt synbart avstånd i totalmörker på ända upp till 150m. ATN Smart Technology med Proximity Sensor känner automatiskt av när enheten är i rätt läge för observation, detta är en mycket praktisk funktion då den skyddar nattkikaren mot plötsligt ljus då den inte används samt sparar batteriet. ATN’s nattkikare finns med förstoring på 1x upp till 5x. Fungerar bra för eftersök, nattfiske, grottforskning, övervakning, etc. ATN Night Scout, Night Optics D-212, Yukon Advanced Optics NVB Tracker 3×42.

Nattkikare Monokular
Tack vare konstruktionen med ett ljusförstärkarrör istället för två så blir priset också avsevärt lägre, jämför tex. Night Optics D-212 binokular med monokular varianten (D112). Även vikten reduceras till hälften och man får en mycket smidigare enhet som enkelt kan hanteras med en hand. Vissa modeller är anpassade för vapenmontering (fungerar då som ett fullvärdigt nattsikte). Många enheter är möjliga att ansluta till kamera/videokamera via en speciell adapter som ibland ingår, men oftast måste köpas till. Några särskilt rekommenderade produkter är ATN Night Storm, Bushnell NightWatch 2×24, Yukon Advanced Optics NV 5×60.

Goggles
För den som vill ha full handlingsfrihet och ändå se obehindrat i natten är ”Goggles” ett måste. Nattkikaren som används är oftast en vanlig monokular eller binokular modell, på vilken en huvudmonterbar sele är fäst, denna kan sedan enkelt fästas på huvudet. Nattkikaren kan också användas separat utan sele. Dom flesta modeller har ingen förstoring av rent praktiska skäl då det skulle vara svårt att orientera sig annars. Närgränsen för de flesta modeller är ofta mycket liten (ner till 0.2m) så nattliga observationer på mycket nära håll är inget problem. Goggles är perfekta för nattfiske, grottforskning, urban exploration (inget vi uppmanar till). Rekommenderade Goggles är ATN Viper, Night Optics D-2MV, Newcon NVS6-2 XT 1×25.