Avståndsmätare

Här finner ni information om avståndsmätare och hur dessa är uppbyggda och fungerar.

description here
Bushnell
description here
Leica
description here
Leupold
description here
Newcon
description here
Nikon
description here
Swarovski
description here
Vortex
description here
Zeiss

 

Funktion
Avståndsmätare är ett bra hjälpmedel vid golf, jakt och friluftsliv, de finns i ett flertal storlekar och utföranden, anpassade efter användarens olika behov. De vanligaste avståndsmätarna är de enkla handhållna monokulära enheterna för golf och jakt, smidiga, enhandsfunktion och mycket kompakta med låg vikt. Fungerar utmärkt även för sportevenmang och naturobservationer. Vikten ligger normalt från 150 upp till ca 350 gram. Med en enkel knapptryckning mäts avståndet till målet och visas i digital displayen inom någon sekund. Vissa avståndsmätare har också det som kallas SCAN funktion, vilket gör att den kan mäta ett flertal gånger över ett större område med endat en knapptryckning och man kan ”svepa” över ett flertal objekt.

Kikare/Avståndsmätare
Vissa avståndsmätare ser mer ut som kikare och används på samma sätt men kommer med en inbyggd lasermätningsfunktion. Sådana binokulära avståndsmätare finns som tex. Swarovski El Range, Zeiss Victory RF, Bushnell Fusion 1600, Newcon LRB, Steiner Nighthunter 8×30, etc. Denna typ av avståndsmätare ger i regl ett bättre djupseénde och en bättre känsla att bedöma avstånd, och är också mindre tröttande för ögonen vid långvariga observationer. Vikt och storlek är i regel ungefär densamma som motsvarande vanliga kikare.

Mätavstånd
Mätavstånden för vanliga avståndsmätare varierar i regel mellan 500 upp till 3000 meter, med en nogrannhet på +-0,5 meter. Det vanligaste är dock mätare som går från ca 5 meter upp till 500 eller 1000 meter. Vissa mätare kommer också med en vinkelmätningsfunktion, ofta kallad ARC (Angel Range Compensation) eller TBR (True Ballistic Range), denna gör det möjligt att få en beräkning av den äkta flygvägen till målet, och möjlighet finns således att kompensera för tex. kulbanefall.